3 důvody, proč jíst více džemu

Mažeme si jej na pečivo, palačinky, lívance či vafle, přidáváme do dezertů a občas si ho vychutnáváme po lžičkách přímo ze skleničky. Ano, většinou nám džem dobře poslouží, když se chceme dobře najíst, nebo si trošku zamlsat. Existuje však více důvodů, proč sáhnout po této dobrůtce. 

1. Džemem ke zdraví

Hned na začátek je nutné říci, že se bavíme pouze o džemech s vysokým podílem ovoce. Slovy úředníků o džemech výběrových. Nikoliv o ovocných pomazánkách, směsích a dalších dílech alchymistů. Právě džemy s vysokým procentem ovoce prospívají našemu zdraví. Zejména v obdobích, kdy venku ono ovoce nemůžeme sebrat či utrhnout, jsou džemy jeho vítanou alternativou ve vašem jídelníčku. Pokud budete dlouhodobě jíst ty kvalitní, vaše tělo i mysl to ocení. 

2. Více stromů, více přírody

Tahle výhoda sahá ještě podstatně dál. Jestliže všichni začneme častěji jíst kvalitní džemy a ovocné produkty, vyvolá to větší poptávku po ovoci samotném, která nakonec povede k vyšší výsadbě ovocných stromů, které pomáhají zadržovat vodu v krajině. V případě deště ji do sebe nasají a době sucha zase pomalu uvolňují. Nektar z květů využívají včely i další hmyz. Pokud vám zbyde po ovoci hromada pecek a nevíte, co s nimi, můžete je věnovat organizaci Pecky z Moravy, která z nich vypěstuje další stromy. V neposlední, řadě je na ovocné sady mnohem hezčí pohled, než na lány, kukuřice, řepky či jiných monokultur. 

3. Moderní kraj 

Narozdíl od pouhého pěstování a následného prodeje ovoce, představuje jeho zpracovávání lidsky i technologicky náročnější činnost. Kvalitní džemy a sirupy tak patří mezi produkty s vysokou přidanou hodnotou, které dokáží konkurovat produktům zahraničním výroby a nezřídka je předčit. Čím více džemů se v určitém kraji uvaří z ovoce vypěstovaného v témže kraji, tím lépe pro danou oblast. Pěstováním ovoce a jeho zpracováním do konečného výrobku, v našem případě marmelády nebo sirupů, se region stává hospodářsky vyspělejším. A každý přece chceme žít v moderní a vyspělé oblasti se zdravým životním prostředím. 

Ať už si kvalitní přírodní české džemy kupujete, nebo vaříte svoje vlastní, můžete být na sebe pyšní. Vždy totiž děláte mohem více, než jen pouhé pořízení potravy. Vaše aktivita má výrazně širší, příjemnější a pro společnost prospěšnější důsledky.