Drobenkový koláč s borůvkovou marmeládou

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 300 g borůvkové marmelády Kresa

Jak na to?

Do misky přidáme všechny ingredience kromě marmelády. Cukr a mouku si přesejeme přes sítko. Poté rukama začneme vypracovávat těsto. Konzistence těsta by měla být sypká, jako na drobenku, těsto se nesmí lepit. 

Na dno formy dáme pečící papír a polovinu těsta přidáme na něj. Trošku ho prsty zmáčkneme, aby tam nebyly hrbolky a šla nám dobře rozetřít marmeláda. Pokud máte marmeládu moc tuhou, tak jí prvně nahřejte. Musí být tekutější, jinak při roztírání, se vám ta drobenka na marmeládu nalepí zespodu a jakmile jí budete chtít silou roztírat, tak budete mít v spodní části díry. Tu přidáme na první vrstvu koláče a rozetřeme po celém středu, až asi 1 cm od okraje. Ten necháme volný. 

Nyní zasypeme zbytkem drobenkového těsta, aby byla marmeláda celá zakrytá a dáme do trouby na 35 minut na 180 °C.

Poté vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme.

Dobrou chuť!