Jak poznat kvalitní sirup? 🤔 3 věci napoví 📊

?

1. Bylinky nebo ovocná šťáva hrají prim 🌿
Spousta sirupů se na etiketě pyšní krásnými obrázky bylinek nebo, ze ktere se údajně vyrábí. Ovšem skutečnost bývá často jiná, a to mnohem horší. Abyste zjistili z čeho se sirup opravdu vaří, je nutné se podívat do složení. Bohužel u spousty sirupů nenajde na prvním místě výluh z bylinek nebo ovocnou šťávu, ale cukr či jiné sladidlo. U skutečně poctivého bylinkového nebo ovocného sirupu, musí být na prvním místě bylinkový výluh (někdy též uváděný jako extrakt) nebo v případě ovocných sirupů, šťáva z daného ovoce. 

 

2. Oslazeno cukrem 🧊
Abyste z bylinkového výluhu nebo ovocné šťávy udělali sirup, potřebujete sladidlo. Nejčastěji se používá klasický bílý řepný cukr. Ten při vaření dáváme do sirupů i my. Někteří výrobci uvádějí jako sladidlo sacharózu, což ale není nic jiného než právě cukr. Jen pojmenování sacharóza zní lépe než cukr, proti jehož nadměrné konzumaci společnost bojuje. Bohužel se stále setkáte i se sladidly jako glukózo-fruktózový sirup nebo další umělá sladidla. Těm se doporučujeme vyhnout, protože z dlouhodobého hlediska škodí vašemu zdraví. 



3.  Úsporná etiketa 🧾
Čím méně věcí je ve složení, tím lépe. Třeba u bezového sirupu bohatě stačí výluh z květů černého bezu, cukr a kyselina citronová. Nic dalšího není potřeba. Když jsme dělali průzkum kvality bezinkových sirupů narazili jsme na kousky, které se přírodního složení výrazně odchylují. Některé bezinkové sirupy, jež běžně najedete v obchodě, obsahují látky na podporu vůně, chuti a trvanlivosti (např. extrakty z ibišku, jablek nebo karoteny). Tyto látky sice “vylepší” barvu a vůně, ale s černým bezem nemají nic společného. Jedná se spíše o výtvory chemického průmyslu, než kvalitní potraviny. 

Je na vás jakému sirupů dáte přednost. Potěší nás, když se při jejich výběru podíváte na složení. Čím víc přírodní sirup si vyberete, tím lépe uděláte pro vaše zdraví.