Koláč s hruškovou marmeládou, mandlemi a drobenkou
Jak překvapit a potěšit návštěvu, rodinu, kamarády nebo klidně jen sebe? Upečte chuťově skvělý a voňavý koláč podle @Lukeho_recepty, který vyšperkovala Hrušková marmoška s whisky a vanilkou.
BUDEME POTŘEBOVAT:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 6 lžic krupicového cukru
- 160 g másla
Náplň:
- 4 hrušky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce hruškové marmelády
- 6 lžic krupicového cukru
- 250 g mascarpone
- 2 vejce
- 2 lžíce mouky
- plátky mandlí na posypání
POSTUP:
V misce si promícháme mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidáme 3–4 lžíce ledové vody a vypracujeme těsto. Asi 10 minut hněteme, poté uděláme z těsta kuličku a dáme ho na 30 minut do lednice.
Mezitím si uděláme náplň. V misce smícháme šest lžic cukru, mascarpone, vejce, marmeládu a mouku. Vytvoříme hladký krém, který dáme do lednice.
Vychladlé těsto vyndáme z lednice a prsty namačkáme do formy, do vše stran až po okraj. Přikryjeme pečícím papírem a zatížíme například fazolemi, aby se těsto nezvedalo. Pečeme na 180 °C asi 25 minut.
Mezitím si oloupeme a nakrájíme hrušky. Nakrájené potřeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
Formu vyndáme z trouby a těsto necháme vychladnout. Poté naplníme krémem, nahoru naskládáme nakrájené hrušky a zasypeme mandlemi. Pečeme na stejnou teplotu, jako předtím asi 30 - 40 minut.
Poté necháme vychladnout a nakrájíme.
Dobrou chuť