Netradiční gulášek s marmeládou

Suroviny:

  • 500 g hovězího zadního
  • 2 lžíce másla 
  • 2 cibule 
  • 400 ml červeného vína 
  • 100 g Jidášova ucha
  • 250 ml hovězího vývaru na podlití 
  • 2 bobkové listy 
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1/3 chilli papričky
  • nasekaná majoránka
  • malý kousek citronové kůry 
  • 50 g rajčatového protlaku 
  • 2 lžíce švestkových povidel 
  • sůl
  • jarní cibulka na ozdobu

Krupicové noky: 

  • 100 g krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • petrželka

Jak na to?

Maso si očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a poté ji v hrnci na másle necháme zesklovatět. Přidáme maso a necháme ho ze všech stran zatáhnout. Přidáme protlak, divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř), chilli papričku, citrónovou kůru, sůl, povidla a 2 minuty zarestujeme. Poté zalejeme vývarem a vínem. Vaříme na mírném plamenu, dokud nebude maso měkké, cca 3 až 4 hodiny. Asi půl hodiny před koncem přidáme majoránku a Jidášovo ucho nakrájené na nudličky.

Jakmile budeme guláš dovářet, je čas na přípravu noků. 

Do hrnce nalejeme mléko a necháme ho zahřát na mírném plamenu, poté vsypeme krupici, osolíme a za stálého míchání čekáme, až směs zhoustne. Přidáme lžíci másla a jakmile se těsto nebude lepit, máme hotovo. 

Těsto necháme zchladnout a vmícháme do něj vejce společně s nasekanou petrželkou.

Dvěmi lžícemi vytvarujeme z těsta noky a ty necháme zavařit ve vodě. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Guláš a noky nandáme na talíř, ozdobíme pažitkou, jarní cibulkou a můžeme dlabat.

Dobrou chuť!