Netradiční gulášek s marmeládou
Suroviny:
- 500 g hovězího zadního
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 400 ml červeného vína
- 100 g Jidášova ucha
- 250 ml hovězího vývaru na podlití
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1/3 chilli papričky
- nasekaná majoránka
- malý kousek citronové kůry
- 50 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce švestkových povidel
- sůl
- jarní cibulka na ozdobu
Krupicové noky:
- 100 g krupice
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce másla
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- petrželka
Jak na to?
Maso si očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a poté ji v hrnci na másle necháme zesklovatět. Přidáme maso a necháme ho ze všech stran zatáhnout. Přidáme protlak, divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř), chilli papričku, citrónovou kůru, sůl, povidla a 2 minuty zarestujeme. Poté zalejeme vývarem a vínem. Vaříme na mírném plamenu, dokud nebude maso měkké, cca 3 až 4 hodiny. Asi půl hodiny před koncem přidáme majoránku a Jidášovo ucho nakrájené na nudličky.
Jakmile budeme guláš dovářet, je čas na přípravu noků.
Do hrnce nalejeme mléko a necháme ho zahřát na mírném plamenu, poté vsypeme krupici, osolíme a za stálého míchání čekáme, až směs zhoustne. Přidáme lžíci másla a jakmile se těsto nebude lepit, máme hotovo.
Těsto necháme zchladnout a vmícháme do něj vejce společně s nasekanou petrželkou.
Dvěmi lžícemi vytvarujeme z těsta noky a ty necháme zavařit ve vodě. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.
Guláš a noky nandáme na talíř, ozdobíme pažitkou, jarní cibulkou a můžeme dlabat.
Dobrou chuť!