Odkud pochází ovoce do našich džemů a sirupů? 🍓🗺️🫐

Přímo od rodiny a kamarádů 👨‍👩‍👧‍👦

Velká část ovoce pochází přímo ze Šitbořic, kde bydlíme. Jde zejména o třešně, které si sami pěstujeme.  Zároveň dostáváme některé ovoce a bylinky od naší rodiny. Zejména z jihomoravských Vojkovic. Ostružiny, rybíz, švestky a blumy máme od našich kamarádů z Hertlova sadu v Kojetíně na Vysočině. U  veškerého tohoto ovoce jsme si naprosto jistí, že se pěstuje podle tradičních, ekologických postupů.  

Na obrázku vidíte lisování borůvek. Z nich vyrábíme jak džemy, tak i sirupy 😊

Z jižní Moravy 🌞🍇

Jelikož ovoce z rodinných zdrojů na uspokojení poptávky nestačí, museli jsme přikročit k jeho nakupování. Drtivá většina ovoce, které nakupujeme pochází z jižní Moravy. Své dodavatele si pečlivě vybíráme. Pro meruňky a švestky jezdíme do Starého Lískovce. Pro jahody pak do Šakvic za panem Jakubčíkem. Sehnat některé druhy ovoce je poslední dobou čím dál složitější. Tato výzva souvisí s jarními mrazíky, příliš velkým letním suchem, všeobecným nedostatkem vláhy, ale i dalšími faktory. 

Citrony se svým "rodným listem" - BIO certifikátem. 

Zahraniční s rodokmenem 📜

Jelikož rádi objevujeme nové chutě, vaříme marmošky i z jiného než českého ovoce. Jedná se zejména o džemy z citronů a pomerančů. Tyto citrusové plody odebíráme od firmy Itálie v kuchyni, kde osobně znají farmáře, od kterých ovoce vykupují. Navíc nám dají ke každému ovoci certifikát o jeho původu.

Tudíž i u ovoce z cizích krajů jsou splněny naše hlavní požadavky: kvalita a šetrný postup pěstování.